پژوهشکده ها
پژوهشکده ایمنی و سیستمهای هوشمند حمل و نقل
امروزه سیستمهای هوشمند حملونقل بهعنوان بخش مهمی از سیستم حملونقل شناخته شده و برنامهریزیهای گستردهای در کشورهای مختلف بهمنظور توسعه این سیستمها انجام گردیده است. سیستمهای هوشمند حملونقل در واقع ترکیبی از فنآوریهای اطلاعاتی و ارتباطی با وسایل نقلیه و شبکه راهها است که مسافران و کالاها از طریق آنها جابجا میگردند.ITS كه با استفاده از تكنولوژيهاي اطلاعاتي (IT) ارتباط مناسبي بين انسان، وسيلهنقليه و جاده برقرار ميسازد، به عنوان تنها ابزار حل مشكلات حمل و نقل به حساب نميآيد، بلكه زيربناي مناسبي است كه به تحول صنعت حمل و نقل و حل مشكلات آن در قرن حاضر كمك خواهد نمود. توسعه و ارتقاء كيفي خدمات ترافيك در جامعه به موازات رشد سريع استفاده از IT در حمل و نقل، باعث ارتقاء سطح زندگي مردم و بهبود ايمني راهها ميشود.
کاربرد مناسب خدمات و سیستمهای هوشمند حملونقل بهبود چشمگیری را در ایمنی، جابجایی، بهرهوری و کاهش تأثیرات نامطلوب ناشی از تراکم ترافیک بر محیط زیست، افزایش مصرف سوخت، افزایش زمانهای تلف شده و موارد مشابه پدید میآورد.
تصادفات ترافیکی از اساسیترین معضلات شبکههای حملونقل محسوب میشوند که عامل اصلی مرگ و میر و صدمات شدید جانی و مالی هستند. کاهش شمار قربانیان و خسارات ناشی از حوادث جادهای در هر نظام ارزشی مشترک اخلاقمحور امری موکد و اجتناب ناپذیر است. بدین ترتیب تدوین برنامه ارتقای ایمنی راهها را میتوان گامی موثر در راستای نیل به ارزشها تلقی کرد.
از اهداف بلند مدت این پژوهشکده می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- تدوین طرحهای جامع حمل و نقل هوشمند در سطوح ملّی، استانی و شهری
- مديريت و برنامهريزي دقيق و كارآمد در حمل و نقل هوشمند
- كاهش صدمات ناشی از حمل و نقل و افزايش ايمني و آرامش
- كاهش مصرف انرژي و هزينهها و اثرات نامطلوب زيست محيطي
- كاهش زمان سفر و تأخيرهاي ناخواسته و در نهايت جلب رضايت مسافرين و روانسازي جريان ترافيك و حمل و نقل با استفاده از تکنولوژیهای نوین
- ایمنسازی شریانهای اصلی و فرعی کشور با اولویت راههای پرتردد